Olej konopny

P1200570

Przypisuje się mu całą listę pozytywów i brak skutków ubocznych. Olej konopny jest łatwo absorbowany przez skórę, dobrze się rozsmarowuje i wykazuje brak nadmiernej tłustości po aplikacji. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego wpływa na zwiększoną przepuszczalność naskórka oraz wykazuje zdolność głębokiej penetracji tkanek, co czyni go doskonałym nośnikiem substancji naprawczych i odmładzających.

Kilka miesięcy temu kupiłam ten olej i postanowiłam sama wypróbować,

Jak go stosuję?

– piję łyżeczkę dziennie

– dodaję do balsamu do ciała, bądź kremu do twarzy

– próbowałam też smarować samym olejem ciało oraz twarz, ale nie jest to komfortowe dlatego, że    mimo dobrej absorpcji oleju przez skórę, zawsze coś na skórze zostanie i wybrudzi ubrania, bądź pościel, dlatego lepiej dodać kilka kropli do balsamu, niż używać samego oleju

P1200572

Jakie ma właściwości?

  • jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i 6(80% jego składu). Są one niezbędne w naszym organizmie, a organizm ludzki, sam ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ich optymalną ilość w codziennej diecie.
  • wykazuje wybitne działanie odżywcze, immunostymulujace, przeciwalergiczne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.
  • Olej z konopi jest jedynym olejem naturalnym charakteryzującym się idealną proporcją NNKT*, pełniących kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Proporcja ta wynosi dokładnie 3:1 – kwas linolowy (LA) należący do rodziny kwasów omega-6 do kwasu alfa-linolenowego (LNA lub ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3.
  • zalecany dla osób cierpiących na różne dermatozy, w szczególności atopowe zapalenie skóry, egzemy, łuszczyce, liszaj (jedna z teorii patogenezy AZS mówi o niewłaściwej relacji kwasów tłuszczowych omega-3 i 6 w organizmie chorej osoby)
  • Zawiera ok. 75% NNKT*, a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych kwas linolowy (56%) i alfa-linolenowy (19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały.
  • Aktywność dermatologiczna i kosmetyczna EFA* jest związana z możliwością wbudowywania ich w struktury cementu międzykomórkowego, co skutkuje tym, że skóra staje się bardziej elastyczna, poprawiają się jej funkcje barierowe przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego (zanieczyszczenia, alergeny, UV), zmniejsza się TEWL* i w efekcie poprawia nawilżenie naskórka oraz wzrasta produkcja czynników przeciwzapalnych
  • Niedobór EFA* powoduje, że zanika naturalna odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, częściej pojawiają się podrażnienia, zaczerwienienia, przebarwienia, stany zapalne, łojotok, trądzik, wyprysk atopowy i łuszczyca. Skóra staje się sucha (poprzez wzrost TEWL*) i mało elastyczna, co przyspiesza tworzenie się zmarszczek.
  • Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.
  • Gdy brakuje nam kwasów tłuszczowych nasze paznokcie stają się kruche i łamliwe, włosy matowe, występują także problemy ze skórą i łupieżem. Większość chorób skóry jest wywołana właśnie niedoborem kwasów tłuszczowych.
  • EFA* są prekursorami hormonów miejscowych, min. prostoglandyn, które utrzymują skórę w dobrej formie oraz zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu.
  • Olej z konopi, dzięki bogatej zawartości aminokwasów, wykazuje także korzystne działanie na skórę głowy i włosy
  • Jest również polecany do cery trądzikowej, dzięki niemu łój staje się rzadszy i nie czopuje ujść gruczołów łojowych, co min. zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych.
  • Mówi się też, że hamuje rozwój raka.
  • to mocny dostawca witaminy K niezbędnej do syntezy istotnych dla organizmu człowieka białek i enzymów.
    • ma właściwości przeciwkrwotoczne
    • odpowiada za krzepliwość krwi,
    • działa przeciwgrzybicznie,
    • antybakteryjnie,
    • przeciwzapalnie
    • przeciwbólowo
    • bierze udział w formowaniu tkanki kostnej

 

Dla kogo?

  • Jak najbardziej dla każdego. Stanowi ważny składnik w zdrowej i zbilansowanej diecie,
  • Szczególnie polecany jest osobom osłabionym, wyniszczonym chorobą, cierpiącym na awitaminozę,
  • Ma zastosowanie w leczeniu histerii, neurastenii, krzywicy i niedokrwistości,
  • W medycynie stosowany też jako środek przeciwbólowy, nasenny oraz moczopędny,
  • Stosowany w leczeniu odmrożeń,
  • U osób po chemioterapii przeciwdziała wymiotom,
  • U pacjentów z AIDS poprawia apetyt,
  • U chorych na stwardnienie rozsiane zmniejsza spastyczność mięśni.

 

P1200573

Zielonkawy kolor oleju jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.

*NNKT– niezbędne nienasycone kwasy  tłuszczowe

*EFA– niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są syntezowane w naszym organizmie

*TEWL– transpidermalna utrata wody

One comment

Dodaj komentarz